Polarisatierisico van onze samenleving in coronatijd

In mijn optiek is er in deze coronatijd een toenemende aandacht ontstaan voor de tegenstellingen en de ‘wij-zij verhalen’ (narratieven). Verhalen in onze samenleving die voor meerdere uitleg vatbaar zijn en waaraan een verschillende betekenis wordt gegeven door partijen. Verhalen om ons leven in deze coronatijd te duiden, openlijk aandacht voor de problemen te vragen en om de situatie te verbeteren. Verhalen die bijdragen om de onzekere situatie als mens beter te kunnen verdragen en onszelf tegen te wapenen. In alle verhalen speelt angst een belangrijke rol, wat wel eens besmettelijker zou kunnen zijn dan het coronavirus zelf.

Een democratische samenleving vereist volgens mij dat alle partijen zich in elkaars standpunten verdiepen en dat we kunnen vertrouwen op transparante feiten. In plaats daarvan lijken we steeds meer in onze eigen bubbel te zitten, willen we de feiten niet onder ogen zien en ontstaan parallelle en gescheiden werelden die ons worden voorgeschoteld door de politiek, media en op internet. Deze ‘wij-zij verhalen’ leiden tot het toenemend risico van polarisatie in onze samenleving. Dit doordat groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan als gevolg van sterker wordende tegenstellingen en tweedeling in de samenleving.

Lees het gehele artikel hieronder (8 min. leestijd).

Bijlage bij dit bericht
Artikel polarisatierisico samenleving in coronatijd

Deel op linkedin